Return to first page

26 Μαΐου 2019
Χάρτης Website | Βοήθεια | Επικοινωνία

Καλωσόρισμα
Διοίκηση Ιδρύματος
Ακαδημαϊκά
Πληροφορίες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Κοινότητα Τ.Ε.Ι.
teihal internet
Εξερευνήστε το site

Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων του ΤΕΙ Χαλκίδας είναι πολυδιάστατο και κατανεμημένο στα Τμήματα. Το κεντρικό website περιέχει μόνο γενικές πληροφορίες για το ίδρυμα και τις σπουδές σε αυτό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό ενδέχεται να δημοσιεύει χρήσιμο υλικό κάθε είδους στις σελίδες των μαθημάτων, καθώς και στήν πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

> Άμεσες Συνδέσεις

 Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.
 Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
 Τμήμα Διοίκησης Συστ. Εφοδιασμού
 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
 Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών Τ.Ε.
 Κ. Ξένων γλωσσών & Φ. Αγωγής
 Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών

> Συχνοί Προορισμοί

 Σελίδες Ανακοινώσεων
 Υπηρεσία Καταλόγου

 


Η ΧΑΛΚΙΔΑ


Η ΓΕΦΥΡΑ

    Η κατασκευή της νέας γέφυρας ήταν ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, τα φυσικά φαινόμενα, τις διαστάσεις. Πώς θα φτιαχνόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια γέφυρα σχεδόν 700 μέτρων μήκους, 45 εκατοστών πάχους, κρεμασμένη από συρματόσχοινα, κάτω από έναν ήλιο που λύγιζε μέχρι και κολόνες;

    Το στοίχημα δόθηκε, δόθηκε και κερδήθηκε. Οι διαστάσεις της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας, καταρρίπτουν παγκόσμιο ρεκόρ. Και η γέφυρα στενού Ευρίπου είναι εκεί, από τον Ιούλιο του 1993, και συνδέει Βοιωτία με Εύβοια. Λεπτή και αέρινη.

Το "κατάστρωμα" της γέφυρας φιλοξενεί δύο μεγάλες λωρίδες κυκλοφορίας, δύο προστατευόμενα πεζοδρόμια και είναι στρωμένο με αντιολισθητική και αντιθορυβική άσφαλτο.

Η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας στο τελικό στάδιο της κατασκευής της. Οχτώ χρόνια δουλειάς, 6 εταιρείες και 3,25 δις δραχμές.

    Οχτώ χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για να τελειώσει αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Οχτώ και τα χιλιόμετρα που κερδίζει ο οδηγός που δεν είναι υποχρεωμένος πια να κάνει τον κύκλο του κόλπου.

    Η γέφυρα απλόχερα προσφέρει τα 694,5 μέτρα μήκους της σε όποιον θέλει να περάσει από πάνω της. Τα 215 από αυτά είναι στον αέρα. Τώρα πια που ολοκληρώθηκαν και τα έργα οδικής πρόσβασης, η προσπέλαση στην βόρεια και νότια Εύβοια είναι πανεύκολη. Οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσα από το κέντρο της Χαλκίδας, και η Χαλκίδα δεν είναι υποχρεωμένη να υποφέρει, όντας μόνο πέρασμα για βιαστικούς οδηγούς και βαρυφορτωμένα φορτηγά.

    Η κατασκευή της γέφυρας, συνάντησε πολλές και πρωτόγνωρες δυσκολίες. Το γεφύρι μπορεί κατά την κατασκευή του να μήν γκρεμιζόταν όπως το διάσημο της Άρτας, έπαιρνε όμως κλίση. Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα 90 μέτρα ύψους των πυλώνων της γέφυρας, κάτω από το λιοπύρι έπιαναν τέτοιες θερμοκρασίες, που η διαστολή έκανε τους πυλώνες να γέρνουν προς τη σκιερή πλευρά. Οι επιστήμονες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των μεγάλων τεχνικών εταιρειών που είχαν αναλάβει το έργο, έλυσαν το πρόβλημα και έτσι η γέφυρα άρχισε να 'αγκιστρώνεται' στα 144 συρματόσχοινα, τα οποία είναι και όλη της η ζωή. Τα συρματόσχοινα κρέμονται από τους δύο πυλώνες και δένονται πάνω στο οδόστρωμα. Το πάχος του 'καταστρώματος' όπως το λένε οι ειδικοί, είναι μόλις 45 εκατοστά (νάτο και το παγκόσμιο ρεκόρ). Σε αυτά τα 45 εκατοστά πάχους και στα 13 μέτρα πλάτους του καταστρώματος, χωράνε άνετα δύο μεγάλες λωρίδες κυκλοφορίας και δύο προστατευμένα πεζοδρόμια.Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται τα πιό απομακρυσμένα από τους πυλώνες συρματόσχοινα. Το καθένα αποτελείται από 22 μικρότερα. Εκτός από τη γέφυρα, κρατούν άνετα και το βάρος ενός ανθρώπου που κάνει bungee jumping, κλασικό event τα καλοκαίρια.Οι 90 μέτρων ύψους πυλώνες κρατούν 144 συρματόσχοινα, τα οποία στηρίζουν το κατάστρωμα της γέφυρας. Μεγάλα προβλήματα συναντήθηκαν με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν με τον μεσημεριανό ήλιο.

    Έτσι, στο 65ο χιλιόμετρο της ε.ο. Αθηνών - Λαμίας, αμέσως μετά τα διόδια του Σχηματαρίου, αρχίζει ο δρόμος, ο οποίος μετά από 13 χιλιόμετρα, σας οδηγεί σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Η γέφυρα συγκεντρώνει πολλά κατασκευαστικά στοιχεία που είναι εντελώς πρωτοποριακά και χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Ασία, για την υλοποίηση παρόμοιων κατασκευών. Η οικονομία που επιτεύχθηκε με τα μόλις 45 εκατοστά πάχους του δρόμου έδωσε μεγάλη ώθηση στην επιστήμη να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες και εξελιγμένες τεχνικές.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της υπόθεσης σίγουρα έχει το τμήμα της γέφυρας που είναι στον αέρα, ο λεγόμενος 'κρεμαστός φορέας'. Το βασικό δηλαδή τμήμα της γέφυρας. Για πρώτη φορά στον κόσμο, μια γέφυρα έχει τόσο μικρή διατομή, μια και μέχρι σήμερα, όπου έχει χρησιμοποιηθεί παρόμοια τεχνολογία, το μήκος του κρεμαστού φορέα δεν ήταν παραπάνω από 100 μέτρα. Τα 144 συρματόσχοινα που κρατούν το τμήμα αυτό στη θέση του, χάρη σε εξελιγμένες τεχνικές, δεν διαπερνούν καν την πλάκα, αλλά με τη βοήθεια μεταλλικών στοιχείων την συγκρατούν στο ύψος της. Το κάθε καλώδιο αποτελείται από 7 μικρότερα συρματόσχοινα κοντά στους πυλώνες και από  22 στα μακρινά από τους πυλώνες σημεία.

    Μια προφανής σκέψη θα είναι: 'και τί θα γίνει αν ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό πέσει πάνω στα συρματόσχοινα;'. Ειδικά στηθαία προστατεύουν τα καλώδια. Πάντως, οι ειδικοί το έχουν προβλέψει, και σε μια ατυχή περίπτωση, μπορεί να γίνει αντικατάσταση μέχρι και 2 κομμένων καλωδίων χωρίς να διακοπεί ούτε καν η κυκλοφορία στη γέφυρα. Μπορούν να αλλαχτούν μέχρι και όλα τα καλώδια. Κάθε λογική ζημιά από πρόσκρουση αυτοκινήτου ή αυτοκινήτων, έχει προβλεφθεί. Έτσι και αλλιώς, τα 10 χρόνια της γέφυρας έχουν αποδείξει την αξιοπιστία μελέτης και κατασκευής. Η γέφυρα απλά μπορεί να θεωρηθεί ελαφρώς ευάλωτη σε βανδαλισμούς.

    Η ζωή στα δημόσια έργα συνήθως είναι εκατό χρόνια. Από κεί και πέρα, ξεπερνιέται η τεχνολογία, όχι βέβαια ότι το έργο καταστρέφεται. Υπάρχουν γεφύρια 500 ετών στην Ελλάδα. Από τότε που το μπετόν έγινε το υλικό κατασκευής, δέν υπάρχει όριο ζωής. Αρκεί το έργο να γίνει σωστά και να γίνεται και η σωστή συντήρηση.

    Η όλη κατασκευή της γέφυρας, σύμφωνα με τον κο. Γ. Παπασπύρου, πολιτικό μηχανικό της Τεχνικής Εταιρείας Βόλου, πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδύνατη, αν θέλαμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα εφάμιλλο αυτού που κατασκευάσαμε. Και αυτό γιατί για την επίλυση και τον έλεγχο της γέφυρας, χρησιμοποιήθηκαν οι πιό εξελιγμένοι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και τα πιο προηγμένα προγράμματα. Η κατασκευαστική τεχνολογία, η μελέτη και ο έλεγχος ασφάλειας έγιναν στα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    Τώρα πια, η γέφυρα έχει αρχίσει να βλέπει αντίζηλους να την πλησιάζουν. Η υπό κατασκευή πια γέφυρα στο Ρίο - Αντίρριο, σίγουρα θα μονομαχήσει με την δεκάχρονη πια γέφυρα της Χαλκίδας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε συνοπτικά μερικά τεχνικά στοιχεία για τη γέφυρα της Χαλκίδας αλλά και για την νέα στο Ρίο - Αντίρριο. Ποιά θα είναι η νικήτρια της μονομαχίας ίσως φανεί από αυτά τα στοιχεία. Πάντως, η γέφυρα του Ευρίπου, ήταν και θα είναι η πρώτη γέφυρα υψηλών προδιαγραφών στη χώρα μας.

Τα 10 πρώτα χρόνια ζωής της γέφυρας, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ακόμα και η τελευταία λεπτομέρεια είχε μελετηθεί και υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Χαλκίδα και η Εύβοια καμαρώνει το έργο αυτό, που είναι πια συνδεμένο με την πόλη της Χαλκίδας, όπως ήταν (και είναι) και η παλιά γέφυρα Negroponte.

 

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Συνολική αξία έργου: 3,25 δις δραχμές, εκ των οποίων τα 800 εκατ. στάλθηκαν στο εξωτερικό ως συνάλλαγμα, μια και εκτός από τα υλικά που αγοράστηκαν, συνεργάστηκαν για την κατασκευή και 4 ξένες εταιρείες: μια γερμανική (μελέτη), μια γαλλική (έλεγχος), μια αυστριακή (κατασκευή πυλώνων) και μια ελβετική (κατασκευή καλωδίων).

Έναρξη έργου: Μάιος 1985
Λήξη: Ιούλιος 1993
Τα αίτια της καθυστέρησης οφείλονται στην μελέτη καθώς συνεχώς έμπαιναν καινούρια στοιχεία, αλλά και στην αναμονή της έγκρισης από την ΤτΕ για την εισαγωγή ειδικών τεμαχίων από το εξωτερικό. Μόνο αυτή η έγκριση καθυστέρησε το έργο 2 χρόνια.

Συνολικό μήκος: 694,5 μέτρα
Ωφέλιμο πλάτος: 12,6 μέτρα
Μια λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75μ
Προστατευόμενοι πεζόδρομοι πλάτους 1,8μ
Αποτελείται από 2 τμήματα: τον κρεμαστό φορέα και τις γέφυρες πρόσβασης από κάθε πλευρά.
Κατασκευάστριες Εταιρείες: Τεχνική Εταιρεία Βόλου ΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ

Τύπος: καλωδιωτός
Ύψος: 35,5μ (ελεύθερη ναυσιπλοΐα)
Βάθος: 10μ
Μήκος: 395μ
Ωφέλιμο πλάτος: 12,6μ
Διατομή: 45 εκ.
Μελέτη κρεμαστού φορέα: Prof. S.Schleich, Γερμανός καθηγητής πολιτικών και δομικών έργων.
4 γέφυρες πρόσβασης από την πλευρά της Εύβοιας, μήκος 39μ η κάθε μία
4 γέφυρες πρόσβασης από την πλευρά της Βοιωτίας, μήκος 35,7μ η κάθε μία
Μελέτη γεφυρών πρόσβασης: Ελληνικό γραφείο Δομή ΟΕ
 

Η ΓΕΦΥΡΑ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αποτελείται από τέσσερις πυλώνες και πέντε ανοίγματα.
Τρία κεντρικά ανοίγματα των 560μ. και δύο ακραία των 305μ.
Συνολικό μήκος: 2920μ.
Υψος από τη θάλασσα: 40μ.
Υψος πυλώνων από την επιφάνεια της θάλασσας: 159μ.
Βάρος πυλώνα: 105000 τόνοι

Η γέφυρα λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής και των ισχυρών ανέμων σχεδιάστηκε να αντέχει σε πολύ μεγάλους σεισμούς και σε άνεμο ταχύτητας μέχρι και 265km/h. Επιπλέον, επειδή οι πυλώνες είναι στη θάλασσα, σχεδιάστηκαν να αντέχουν σε σύγκρουση πλοίου βάρους 180000 τόνων με ταχύτητα μέχρι και 16 κόμβους.


Η ΧΑΛΚΙΔΑ


Η ΓΕΦΥΡΑ


Το copyright των φωτογραφιών ανήκει στον Γιάννη Στεργίου. Πρωτοδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό 'Εικόνες' το 1993.
 

Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Σχεδιασμός Σελίδων
 
© Copyright 2005 TEIHALNOC. All Rights Reserved.